Sağlığımızla ilgili bir ileti,
okuyalım ve mevsimindeki sebzeleri tüketelim.
Kuru erik oldukça antioksidan içeriyormuş :)
ORAC : Sebze ve Meyvelerin Antioksidan Kapasitesidir.
Amerika`da Tufts Üniversitesi,
Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki
araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan
kapasitelerini ölçüp ,
ORAC Tablosunu hazırladılar.
Bu tabloda, serbest radikalleri emme
yeteneğine sahip olan ve vücudu
yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara
karşı koruma kapasitesi
en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor.
Tufts Üniversitesi araştırmacıları `Her insan
günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır.
5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.
ORAC Tablosu
Yapılan araştırmalara göre ,
sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC
değerleri şöyle:
Kuru erik 5.770
Kuru üzüm 2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvırcık salata 1.770
Çilek 1.540
Erik 949
Brokoli 890
Avokado 782
Portakal 750
Kırmızı biber 710
Kiraz 670
Kivi 602
Soğan 450
Taze üzüm 446
Mısır 400
Patlıcan 390
Muz 221
Elma 218
Taze fasulye 201
Domates 189
Kayısı 164
Şeftali 158
Armut 134
Karpuz 104
Kereviz 61
Salatalık 54
Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki
araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan
kapasitelerini ölçüp ,
ORAC Tablosunu hazırladılar.
Bu tabloda, serbest radikalleri emme
yeteneğine sahip olan ve vücudu
yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara
karşı koruma kapasitesi
en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor.
Tufts Üniversitesi araştırmacıları `Her insan
günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır.
5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.
ORAC Tablosu
Yapılan araştırmalara göre ,
sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC
değerleri şöyle:
Kuru erik 5.770
Kuru üzüm 2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvırcık salata 1.770
Çilek 1.540
Erik 949
Brokoli 890
Avokado 782
Portakal 750
Kırmızı biber 710
Kiraz 670
Kivi 602
Soğan 450
Taze üzüm 446
Mısır 400
Patlıcan 390
Muz 221
Elma 218
Taze fasulye 201
Domates 189
Kayısı 164
Şeftali 158
Armut 134
Karpuz 104
Kereviz 61
Salatalık 54
Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde
oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür.
Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı verilen
moleküller ortaya çıkar.
Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları
ve erken yaşlanmaya sebep olur.
Bu oksidanlarla savaşıp onları
etkisiz hale getiren ve vücuttan
atılmasını sağlayan kimyasal maddelere
'antioksidan` adı veriliyor.
Ama unutmayın; HER ŞEYİN FAZLASI ZARARDIR.
Ziyaretiniz için teşekkür ederim.Güzel paylaşımlara:))
YanıtlaSilbu güzel bilgiler için teşekkürler, cidden bazen ne yediğimize hiç dikkat etmiyoruz :(
YanıtlaSil