31 Ocak 2011 Pazartesi

ORAC Nedir Biliyor musunuz?



Sağlığımızla  ilgili bir ileti,
okuyalım  ve mevsimindeki sebzeleri tüketelim.
Kuru erik oldukça antioksidan içeriyormuş :)

ORAC : Sebze ve Meyvelerin Antioksidan Kapasitesidir.
Amerika`da Tufts Üniversitesi,
 Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki 
araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan
 kapasitelerini ölçüp ,
ORAC  Tablosunu hazırladılar.
 Bu tabloda, serbest radikalleri emme 
yeteneğine sahip olan ve vücudu
yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara

 karşı koruma kapasitesi
 en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor.
 Tufts Üniversitesi araştırmacıları `Her insan

 günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır.
 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.
ORAC Tablosu
Yapılan araştırmalara göre ,
sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC
değerleri şöyle:
Kuru erik 5.770
Kuru üzüm 2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvırcık salata 1.770
Çilek 1.540
Erik 949
Brokoli 890
Avokado 782
Portakal 750
Kırmızı biber 710
Kiraz 670
Kivi 602
Soğan 450
Taze üzüm 446
Mısır 400
Patlıcan 390
Muz 221
Elma 218
Taze fasulye 201
Domates 189
Kayısı 164
Şeftali 158
Armut 134
Karpuz 104
Kereviz 61
Salatalık 54
Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor.
 Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde

 oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür.
 Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı verilen
moleküller ortaya çıkar.
 Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları 

ve erken yaşlanmaya sebep olur.
Bu oksidanlarla savaşıp onları

 etkisiz hale getiren ve vücuttan
atılmasını sağlayan kimyasal maddelere

 'antioksidan` adı veriliyor.

Ama unutmayın; HER ŞEYİN FAZLASI ZARARDIR.


2 yorum:

  1. Ziyaretiniz için teşekkür ederim.Güzel paylaşımlara:))

    YanıtlaSil
  2. bu güzel bilgiler için teşekkürler, cidden bazen ne yediğimize hiç dikkat etmiyoruz :(

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Blogda görülmesi biraz zaman alabilir.

Popüler Yayınlar

10 marifet