14 Nisan 2012 Cumartesi

Anasonlu Peksimet Öğrendim


Daha önce verdiğim anasonlu tariften çok daha iyi sonuç aldım.
Kesinlikle anason tadını sevenler,evlerinden eksik etmeyeceklerdir.
Teneke kutuda bayatlamadan saklanabiliyor.
Bizde de yakında yeniden yapılacak :)


Yanında peynir,çay güzel gidiyor...
Tarifi vermeden önce ,orjinal tarifi aldığım
 aynagoz.blogspot'a buradan sevgilerimi yolluyorum;bu güzel tarifi için.
Ben tam buğday unu kullandım...
2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ılık su -sıcağa yakın-
1 tatlı kaşığı instant maya
1 (silme) yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı (epey az dolu) tuz
[ Bir daha ya tuzu biraz arttırabilirim, ya da şekeri biraz
azaltabilirim.Biraz şekerli gibi oldu,yine zevke bağlı böyle de güzel.]
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı anason,isterseniz benim gibi çöre otu,keten tohumu da ekleyebilirsiniz.

Ek : Tuzu kaldırıp,biraz şekeri arttırarak ve içine üzüm,kayısı kurusu-varsa portakal  reçelinden,ayrıca kişniş ekleyip bu peksimetlerin tatlısını da denemeyi düşünüyorum.
Hatta aynı hamurun yarısını ayırıp deneyebilirim.
Selanik Gevreği diye bir şey satarlar ona bezer bir tad olabilir.


Yapılışı :
Ilık su ,şeker,maya karışımı ve
bir cam kaptaki  un karışımına ,zeytinyağ ve anason vs. yavaşça eklenir.
Mikserin spiral hamur karıştırcısıyla hamur olana kadar karıştırılır.
Şimdi fırını 25 dereceye ayarlayıp cam kasedeki hamurun
 üzerini kapakla kapatıp,
1 saat bekletiyoruz.
Bu süre sonunda hamur şişip ,büyüyor.
İkiye bölüp, iki ince sucuk şekline getirip-gerekirse el biraz unlanır-,
fırın kağıdı serilmiş tepside 150 derecede yaklaşık 30 dakika pişirilir.
Pembeleşince fırın tepsisi dışarı çıkartılıp (Bir kaç tanesini
ilk fırınlamadan çıkışta ekmek şeklinde tükettik ),
1 saat kadar soğuması beklenir.
Sonra incecik dilimler halinde kesilir-tırtıklı bıçakla-
 fırın ızgara teline  dilimler, dizilip kurutulur.
(Beko midi fırında alttan 2. rafta 100 derecede 
50 dakikada kurudular. )

Böyle ince ayrıntılarıyla yazınca zor bir şeymiş gibi oldu ,
biraz zaman alıyor ama denemenizi tavsiye ediyorum.



8 yorum:

  1. Merhaba Çiğdem. Böylesine incelik göstermen çok hoşuma gitti. Selanik gevreğini ben çok severim. Ama onun yapısı biraz daha süngerimsi bir kekten yapılmış gibi bir izlenim bırakıyor bende. Belki sünger gibi olan keklerimizden deneyerek yola çıkabilirz diye düşünüyorum ben de.
    Senin anasonlular da çok güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selanik Gevreği konusunda haklıymışsın,tatlısı üzümlü ekmek benzeri diyet bir şey oldu:)
      Anasonluya devam...

      Sil
  2. Benzer bir tarifi yıllar önce yapardım. Benden başka seven olmayınca unuttum gitti.Yeniden denemeli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Poğaça,börek isteyenleri tatmin etmez tabi :)
      Fazla kilo yapmayacak bir çaylık arayışında olanlara uyar.

      Sil
  3. ben de yapıyorum ara ara güzel oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayatlamadan kalması iyi değil mi?,sevgilerimle...

      Sil
  4. Ellerinize sağlık. Afiyetle.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Blogda görülmesi biraz zaman alabilir.

Popüler Yayınlar