2 Ekim 2011 Pazar

KABAK ÇEKiRDEĞİ

Belki faydası olur bir iletiyi paylaşayım ;


 ve not : eve tuzsuz kabak çekirdeği alınacak:)


Görselin konuyla bir ilgisi yok ama çektiğim 
yakışıklı kedi fotoğrafını koydum :) 
Kendisi balkona abone olan kedilerden...






KABAK ÇEKiRDEĞİ HAKKINDA

''Almanya'ya gittiğimde eczaneden birşey alacaktım raflarda bir küçük şeffaf kutuda (Sederjin kutusu kadar) kabak çekirdeğine benzer şeyler gördüm. Eczacıya bu nedir diye sorduğumda kabak çekirdeği dedi aldım baktım gerçekten çekirdek. Bayağı şaşırdım. Ne işe yaradığını sormadım ama Almanyada ilaç gibi satıldığına göre bir işe yarıyordur dedim ve 15 yıldır hergün bir avuç yiyorum. Neymiş bu kabak çekirdegi... her derde deva .. aşagıdaki yazıyı kabak çekirdekçiler mi yazmış bilmiyorum..  

  
Kabak çekirdeği birçoğumuzun zevkle yediği bir kuruyemiş. Aslında yine  birçoğumuzun da bilmediği bir sağlık kaynağı.



Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve  etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Bunun için çocuklarda 40g büyüklerde 100g tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir.

Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Şu an kabak çekirdeğinin BPH'ı azalttığı hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda. Yine BPH'la bağlantılı ortaya çıkabilecek idrar yolları bozukluklarına da faydalı. Bu mekanizma phystosterin denen bir madde sayesinde oluyor. Kabak çekirdeği  karotenoid içeriyor. Yapılan araştırmalar karotenoidden zengin beslenen erkeklerin BPH  riskinin düşük olduğunu gösteriyor.

Kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği E vitamini ile hücre zarının  oxide olarak bozulmasını önlüyor. Sağlıklı hücreler kanserde önemli rol oynuyor. Yine E  vitamini geç yaşlanmamızı ve yaşlılığımızı genç gibi geçirmemizi sağlıyor. Lif içeriği de kanserle işlikli. Lifli gıdalar kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Su tutup  şişerek tokluk hissi veriyor.. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışıp sıkıntı yaratmıyor hem de diet yapmış oluyorsunuz. Ama en önemlisi kabızlık önlenince  antioksidan yani kanser yapan maddeler bağırsaklarda daha az kalıyor bu  da kanser  riskini azaltıyor. Kabak çekirdeği mineraller, esansiyel yağlar ve proteinler bakımından zengin. Ayrıca  içinde kemikler ve iştah için önemli bir madde çinko var. Bir bardak kabak çekirdeği  günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği  ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılıyor. Omega 3 ve omega 6 içeriği beyin  fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Zihinsel gelişimi olumlu yönde  etkiliyor. Arjinin adlı amino asit sayesinde nitrit oksik oluşumu ile damarların  esnemesi ile ereksiyon ve kalp problemlerinde kullanılma potansiyeli  yüksek olduğundan  bu alanla ilaç yapım çalışmaları sürüyor. Fosfor içeriyor. Fosfor kemik oluşumuna yardımcı oluyor, böbrek fonksiyonlarını düzenliyor. Sağlıklı kemikler kemik kanseri riskinin azalması anlamına geliyor. Özellikle erkeklerde belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan kemik  erimesini önlüyor yahut  azaltıyor.

Doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürüyor yani kolesterol  sıkıntısının çözülmesine yardımcı oluyor. Yine bu mantıkla ve phystosterin maddesinin de  yardımıyla damar kanserine iyi geliyor.  ''

Sağlıklı günler.

6 yorum:

  1. Ne kadar faydalıymış...bundan sonra evimiz daimi gıdalarından olacak.

    YanıtlaSil
  2. Ne varsa doğa da var:) Tuzlu tuzsuz farketmiyor aslında ama tabii tuzsuz yemek daha iyidir tuz açısından.Ben de ara ara günde bir avucu geçmemek kaydıyla tüketirim kabak çekrideğini lakin ardından ılık su içeceksin ki faydalı olsun. Aynı şekilde 1 avuç ayçekirdeği, cild için çok iyi, özellikle kuru cildiniz varsa ve kış aylarında. Ama aşırıya kaçıp paketi bitirmemek gerek tabii. Paylaşımına teşekkürler, ilaç gibi ecnazeye girmesi şaşırtıcı doğal haliyle:)

    YanıtlaSil
  3. aaa hemen alıyorum teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Bu güzel bilgi için teşekkürler. Ben kuruyemişlerin hep tuzsus ve kavrulmamış olanını alırım ama yine de hafiften kavrulmuş tad gelir anlam veremezdim. Bir kaç gün önce öğrendim ki, hepsini tam olgunlaşmamışken toplayıp fırınlıyorlarmış:( Geriye ne kalırsa onu yiyoruz yani...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel ve faydalı bir bilgiyi paylaştığınız için teşekkürler..Ben de paylaştığınız bilginin bu kadarını değil ama bağırsak kurtlarını düşürdüğünü duymuştum..Annem bana kışın kabak aldıkça biriktirir ben de tüketirim..sevgiyle sağlıkla kalın:)

    YanıtlaSil
  6. Sedo , günde bir küçük avuç yeterli sanırım.
    Fiamma, eklediğin bilgiler için teşekkürler.
    Mine,elifin terazisi,noyumberry kabak çıkınca ,tatlının yanı sıra çekirdeklerini de kullanırız artık :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Blogda görülmesi biraz zaman alabilir.

Popüler Yayınlar

10 marifet